Herrestad Säteris historia

Herrestad Säteri har en intressant historia med anor från 1300-talet.

Genom seklerna har Herrestad ägts av riksråd, amiraler, landshövdingar och andra betydelsefulla personer.

Men de mest omtalade ägarna är Johan och Emelie Petersen som köpte Herrestad år 1813. Emelie blev rikskänd som ”mormor på Herrestad” sedan hon startat skola och gav mat och husrum åt hemlösa barn. På Herrestad startade hon även en arbetsförening för fattiga kvinnor som därmed kunde tjäna ihop till sin försörjning.

Läs mer under www.mormor.se.

Om oss som driver Herrestad Säteri

Efter en 10-årig fotbollssejour i Europa fick vi möjlighet att våren 1996 köpa Herrestad Säteri som hade bedrivits som ett vårdhem av Landstinget. Därför har vi namngett rummen på pensionatet från städer vi levt och bott i.

1998 öppnade vi portarna till vårt vandrarhem, som bedrivs i ett av säteriets bostadslängor, som då enbart var öppet under sommartid. Med tiden upplevde jag att efterfrågan blev större efter mer boende så vi byggde till en hotellflygel och i samband med det beslöt jag mig för att satsa på att utveckla företaget då jag brinner för levande landsbygd.

2008 stod vårt annex färdigt efter en omsorgsfull restaurering, på grund av kundernas  önskemål var det dags att ta ytterligare ett steg  och då var det en fördel att det tidigare varit ett vårdhem med många byggnader så  efter en omsorgsfull restaurering stod annexet klart år 2008 för att ta emot konferensgäster.

Efter att ha rensat sly och bråte i trädgården uppenbarade sig en dörr till vad som skulle bli gårdens signum kommande år ..... en jordkällare med plats för 30 gäster.

År 2010 då isen låg tjock passade vi på att transportera bort timmer från ön Holmen, efter Gudruns härjningar, och år 2011 var det dags för våra gäster att få uppleva den fantastiska ön Holmen med naturupplevelser och aktiviteter av skilda slag.

Framtiden betyder fler utmaningar, alltid något nytt projekt på gång, kom och bo en natt och du får veta.

Vi som bor på gården är Ann-Sofie och Jonas Thern och våra två barn (varav en är utflugen), samt våra snälla och nyfikna hundar Milou och Pompei samt våra stallkatter. I hagen betar våra hästar som förgyller lantlivet. Lena Tillman är heltidsanställd på Herrestad Säteri och ser till att allt fungerar.

Här på Herrestad, mitt i den småländska idyllen har vi hittat vårt paradis vid Herrestadsjön.

VÄLKOMNA HÄLSAR FAMILJEN THERN